Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Groei en voeding

Voeding na ontslag

Een prematuur geboren kind dat naar huis mag, weegt vaak twee keer zoveel als toen hij werd geboren. Soms zelfs drie keer zoveel. Als je corrigeert voor de uitgerekende datum, weegt het kind meestal toch minder dan zijn op tijd geboren leeftijdgenootje. Dit komt doordat uw kind in de couveuse heeft gelegen. Ze hebben hun energie nodig gehad om beter te worden. Daarom groeien ze langzamer dan dat ze in de baarmoeder gedaan zouden hebben. Prematuur geborenen hebben daarom ook thuis voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Bij dysmatuur geboren kinderen is dit vaak een nog groter probleem. Aangepaste voeding bij borstvoeding In de aangepaste voeding zit extra eiwit voor de betere groei, calcium, fosfaat en vitamine D voor een betere bot-opbouw. Bij een kind dat borstvoeding krijgt, wordt dit toegevoegd aan de moedermelk. Uiteraard kan dit alleen bij afgekolfde melk. Een kleine groep kinderen heeft deze extra voeding niet nodig.

Vitamine D voor kinderen

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen. Dit is belangrijk voor goede groei en ontwikkeling van kinderen en voor sterke botten en tanden op latere leeftijd. Kinderen hebben extra vitamine D nodig in de vorm van voedingssupplementen, omdat de gemiddelde voorziening via de voeding en/of zonlichtblootstelling niet voldoende is.

Daarom het volgende advies:

Suppletie van 10 microgram vitamine D per dag voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar.

Dit advies geldt voor alle kinderen, ongeacht huidskleur of het type voeding (borstvoeding, zuigelingenvoeding, opvolgmelk of gewone voedingsmiddelen). Met dit advies bestaat er geen risico dat kinderen teveel vitamine D krijgen.

Vitamine K bij kinderen

In de darmen van kinderen wordt drie maanden na de geboorte pas voldoende vitamine K aangemaakt. Daarom hebben kinderen in de eerste drie levensmaanden extra vitamine K nodig. Een tekort aan vitamine K geeft meer kans op bloedingen. In Nederland krijgen alle kinderen kort na de geboorte 1 mg vitamine K. Te vroeg geboren kinderen krijgen minder, namelijk 0,5 mg.

Borstvoeding bevat bijna geen vitamine K. Daarom hebben kinderen die borstvoeding krijgen dagelijkse 150 microgram vitamine K nodig. Dit geven in de vorm van druppels vanaf dag 8 tot de leeftijd van 3 maanden (12 weken). Ook bij een gecombineerde voeding (borst- en flesvoeding) is dit nodig. Bestaat de dagelijkse voeding uit meer dan 500 ml flesvoeding, dan kan de vitamine K gestopt worden. Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd. Kinderen die volledige flesvoeding krijgen, hebben daarom geen extra vitamine K nodig.

Aangepaste voeding bij flesvoeding

In het ziekenhuis krijgt uw kind een speciale voeding voor prematuren. Deze voeding bevat nog meer van bovengenoemde stoffen en kunt u thuis ook blijven geven. Deze voeding adviseren wij u tot het gewicht 3500 gram is. Problemen die in verband staan met voeding

Problemen die zich voor kunnen doen zijn spruw, spugen en problemen met de ontlasting. Ook het terugvloeien van voeding in de slokdarm kan klachten geven. Soms is aanpassing van de voeding, verdikking van de voeding of medicatie nodig.


<< Terug naar de onderwerpen