Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

ROP (Prematuren Retinopathie)


Wat is ROP?
Rop is de afkorting voor Prematuren retinopathie. Dit is een aandoening die kan ontstaan in het netvlies van te vroeg geboren kinderen.


In het netvlies treedt een verstoring op van bloedvaten.  Hierdoor ontstaan  afwijkende bloedvaten. Deze ontstaan met name aan de randen van het netvlies in het oog. Deze bloedvaten kunnen aan het netvlies trekken. Hierdoor kan het netvlies uiteindelijk gedeeltelijk of geheel los raken.


Tijdens de zwangerschap groeien de bloedvaten in het netvlies van het kind geleidelijk. Ze groeien vanuit het gebied rond de oogzenuw naar de randen van het netvlies. Pas bij een zwangerschapsduur van 38 tot 40 weken is de uitgroei van de bloedvaten in het netvlies voltooid. Te vroeg geborene hebben nog ‘onrijpe ‘netvliesvaten. Hierdoor kan de verdere uitgroei verstoord raken.


Hoe stellen we ROP vast?
De afwijkingen in het netvlies bij prematuren kunnen we meestal op sporen. Dit doen we door alle vroeg geboren kinderen met risicofactoren in de periode na hun geboorte te volgen. Dit gebeurt door een onderzoek bij de oogarts.


Als ROP ontstaat, moeten we soms de ogen behandelen. Zo proberen we te voorkomen dat blind- of slechtziendheid  ontstaat. Daarom is het belangrijk dat ROP in een vroeg stadium herkend wordt.


Hoe verloopt het oogonderzoek?
Voordat de oogarts uw kind onderzoekt , krijgt uw kind drie keer oogdruppels. Hier zit steeds 10-15 minuten tussen. Voor het onderzoek krijgt uw kind een beetje sucrose in zijn mondje. Sucrose is een soort suiker. Uw kind zal op de sucrose gaan smakken. Hierdoor is hij tijdens het onderzoek minder gespannen.. In een donkere ruimte bekijkt de oogarts vervolgens het netvlies en de bloedvaten. De ouder of verpleegkundige kan het kind tijdens het onderzoek ondersteuning geven en troosten.


Het  is mogelijk dat u als ouder het onderzoek als vervelend ervaart.  We moeten namelijk het oog van uw kind met een spreider open houden. Dit doen we om goed te kunnen kijken in het netvlies.  Dit is geen fijn gezicht.


Door de oogdruppels zijn de pupillen verwijd. Dit kan even blijven duren. Zorg daarom dat uw kind na het onderzoek geen fel licht in de ogen krijgt. Dit kan tot 12 uur na het onderzoek pijnlijk zijn.

Vraag de verpleegkundige van de afdeling naar de folder.


<< Terug naar de onderwerpen