Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

Geelzucht of Hyperbilirubinaemie


Veel pasgeboren baby's zien geel na de geboorte. Dit gebeurt vaak tussen de tweede en de zevende dag. Dit geel zien ontstaat doordat er teveel rode bloedcellen in het bloed van de baby bevinden. Het lichaam breekt deze grote aantallen rode bloedcellen af. Bij deze afbraak ontstaat een stof genaamd bilirubine.


Deze stof wordt in de lever bewerkt en door het lichaam uitgescheiden. Wanneer de lever de hoeveelheid bilirubine niet kan verwerken, stapelt de stof zich op in het bloed en in het onderhuids vet. Daardoor kleurt de huid geel.


Oorzaken voor het ontstaan van geelzucht
Als uw baby te vroeg geboren is, heeft uw baby meer kan op geelzucht. Dit komt omdat de lever nog niet helemaal rijp is. Ook bloeduitstortingen verhogen de kans op geelzucht. Het lichaam moet hierbij extra bloedcellen af breken. De bloeduitstortingen kunnen komen door een tangverlossing of vacuĆ¼m.


Andere oorzaken van geelzucht kunnen zijn: infectie, vochttekort, stofwisselingsziekten of bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. Moeder maakt dan tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar baby aan. De moeder geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen van de baby af. Door afbraak van bloedcellen van de baby komt er veel bilirubine vrij.


De verschijnselen
De verschijnselen van geelzucht kunnen zijn:

- gele verkleuring van de huid;
- een gele verkleuring van het oogwit;
- sufheid;
- traag drinken;
- onrustig en prikkelbaar;
- veranderende kleur van urine en ontlasting.


Download de folder: Geelzucht_bij_pasgeborenen_2013.pdf


<< Terug naar de onderwerpen