Couveuseafdeling Jeroen Bosch Ziekenhuis

buidelvest

  • SEL3.jpg

  • SEL1.jpg

  • sel6.jpg


Sinds kort kunnen vaders en moeders op de couveuseafdeling gebruik maken van het 'kangoeroevest', waarmee de baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders ligt. Bij kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, is het de lichaamstemperatuur van vader of moeder diehet kind warm houdt, in plaats van de warme lucht van een couveuse.

Deze behandelmethode wordt steeds meer toegepast op Nederlandse couveuse-afdelingen. Ooit uitgevonden in Colombia bij een gebrek aan couveuses, veroverde het kangoeroeën langzaam de neonatologie-afdelingen in Westerse landen. De lijst met bewezen positieve effecten is haast eindeloos. Zo heeft huid-ophuidcontact een positief effect op de ademhaling en hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling, en stimuleert het de borstvoeding. Ook bevordert het lichamelijk contact de hechtingsband tussen de ouder en het kind, waardoor ouders beter in staat zijn hun ouderrol te vervullen. Uiteindelijk resulteert dit alles in een verkorte opnameduur.

Maar hoe goed kangoeroeën ook is, voor de ouder is het niet altijd comfortabel. Moeder zit vaak met ontkleed bovenlichaam op de afdeling, wat soms koud en ongemakkelijk is.

Ook heeft de ouder beide handen nodig om de baby in de juiste positie te houden. Om deze redenen wordt buidelen in Nederlandse ziekenhuizen meestal slechts voor korte perioden per dag toegepast. Het Benjamin Kangoeroevest moet daar verandering in brengen. Het vest bevestigt het kind met een speciale buidel veilig op de borst van de ouder. De moeder of vader heeft zo de handen vrij om bijvoorbeeld een boek te lezen. Speciale bevestigingsstrips zorgen voor een veilige bevestiging van alle slangen, buizen en draden waarmee de baby aan apparatuur verbonden is. In de mouwen zitten spiegels, zodat moeder of vader oogcontact kan maken met de baby.


<< Terug naar de onderwerpen